گزید? مباحث مطرح شده در بیست و هشتمین جلسه سخنرانی حجت الاسلام و المسلمین پناهیان در مسجد امام صادق(ع) با موضوع «راهبرد اصلی در نظام تربیت دینی» را میخوانید:
معنای دقیق «به کمک عقل احساسات خود را کنترل کنیم» چیست؟
· معمولاً گفته میشود که ما باید به کمک عقل علیه احساسات خود قیام کنیم یا احساسات خودمان را کنترل کنیم و بر آنها غلبه کنیم. (و گاهی به جای کلم? عقل از فکر یا علم یا ایمان هم استفاده میشود) اصل این سخن درست است اما خیلیها برداشت دقیقی از آن ندارند. معنای دقیق و صحیح اینگونه سخنان، چیزی نیست که معمولاً برداشت میشود.
· اگر گفته میشود که باید به وسیل? عقل، ایمان، علم یا تفکر با هوای نفس خودتان مخالفت کنید، هم? اینها معنای دقیقش این است که به کمک عقل و علم و ایمان، تمایلات خوب خودتان را بیدار و تقویت کنید و بعد توسط این تمایلات خوب علیه تمایلات بد خود اقدام کنید. عقل، ایمان، علم و اندیشه همگی بیدارکننده و تقویتکنند? علاقههای خوب هستند.
عقل بیدارکننده و تقویتکنند? علاقههای برتر انسان است/ عقل قدرتی است که تمایلات انسان را مدیریت میکند
· ما میخواهیم یکسری از علاقههای بد خودمان را کنترل یا محدود و ممنوع کنیم. برای کنترل این علاقههای بد، تنها وسیلهای که داریم علاقههای خوبی هستند که یا فطرتاً در دل ما هستند و باید شکوفا شوند و یا بالفعل هستند و فقط باید مدیریت شوند. عقل در واقع بیدارکننده و تقویتکنند? علاقههای خوب و برتر انسان است و بعد شما با کمک این علاقههای خوب، علاقههای بد خود را از بین میبرید.
· عقل قدرتی است که تمایلات انسان را مدیریت میکند. پیامبران الهی نیز میآیند تا پیامبر درونی ما که عقل است را مورد خطاب قرار دهند. عقل یعنی قدرت مدیریت تمایلات مختلفی که در درون ما وجود دارد. قدرت عقل همیشه ما را به سمت میل برتر هدایت میکند و به ما میگوید که ارزشمندترین تمایل را انتخاب کن و پاسخ بده.
عقل چراغ میاندازد و میل برتر را به ما نشان میدهد
· مثلاً وقتی بیمار میشویم و پزشک برای ما داروی تلخ و بدمزهای تجویز میکند، باید علیرغم میلمان آن را بخوریم. در اینجا ما به وسیل? عقل با هوای نفس خود مبارزه میکنیم و «تمایل به نخوردن داروی تلخ» را کنار میزنیم چون عقل میگوید: «زنده ماندن و سلامتی خود را به دست آوردن، میل برتر است». در واقع اینجا دو تا علاقه داریم که با هم در تعارض قرار میگیرند: 1-علاقه به نخوردن داروی تلخ 2- علاقه به سلامتی یا زنده ماندن. عقل میآید و در این میان چراغ میاندازد و میل برتر را به ما نشان میدهد و ما تمایل برتر را تشخیص میدهیم و آن را انتخاب میکنیم.
· عقل ما را به سمت تمایل ارزشمندتر و انتخاب برتر هدایت میکند. لذا مثلاً کسی که برای خرید یک پیراهن به فروشگاه میرود، اگر یک پیراهن قدیمیتر، زشتتر و نامناسبتر، آنهم با قیمت گرانتر بخرد، میگویند او عقل ندارد.
· علم در چنین موقعیتی فقط اطلاعات را در اختیار انسان میگذارد و این عقل است که به عنوان «تمایل به برترینها» بر دیگر تمایلات تاثیرگزاری میکند، و موجب بهترین انتخاب میشود.
امروز اکثر دفاعیات از ارزشها مبتنی بر عقل است؛ حتی عقل تجربی
· الان در دورهای هستیم که دفاع از ارزشها بیشتر عقلانی شده است تا اعتقادی. و نیاز اول ما برخورداری از عقل است؛ عقل معاش، عقل سیاسی و عقل برای تأمین منافع ملی. یعنی یک زمانی، اگر بیشتر بر اساس اعتقادات از انقلاب خودمان دفاع میکردیم ولی الان اکثر دفاعیات ما از ارزشهای انقلابمان مبتنی بر عقل است؛ حتی عقل تجربی. مثلاً یک زمانی عقل تجربی انسان نمیرسید که دموکراسی غربی غلط است و باید با استناد به آیات و روایات میگفتیم که اگر دنبال دموکراسی غربی هستید، لااقل مراقب باشید امر خدا و ارزشها را زیر پا نگذارید. ولی الان عقل بشر رشد کرده است و بر اساس عقل و تجرب? بشری میتوان ثابت کرد که دموکراسی غربی چیز خوبی نیست. و فجایع دمکراسی غربی را با چشمان غیر مسلح نیز میتوان دید.
امروز تمام ارزشها با عقلانیت و واقعبینی قابل درک است/الان آنقدر فضا شفاف شده که اگر فقط به دنبال تأمین منافع خودمان باشیم، ارزشها را هم حفظ کردهایم
· امروز نزاع بر سر عقلانیت و عدم عقلانیت است و باید به شیو? عقلانی از ارزشهای نظام و انقلاب دفاع کنیم. چون تجرب? شکست خورد? نظام سلطه که شالود? آن کفر و الحاد است در مقابل ماست. اگر نفاقی هم در جامعه وجود داشته باشد، این نفاق و دورویی بر سر عقلنمایی است.
· بعضیها در فضای سیاسی جامعه با فریب و نیرنگ، از عقلانیت و واقع بینی سوء استفاده میکنند؛ همان واقعبینیای که بعضیها شعارش را میدهند، و مؤمنین به درستی بر آن تأکید میکنند، امروز تکیه گاه دفاع از ارزشها است، و ما کافی است بر همین واقعبینی و عقلانیت تکیه و استدلال کنیم. امروز با رشد عقلها و تجربهها، تمام ارزشها با عقلانیت و واقعبینی قابل درک و فهم است.
· سیسال پیش میگفتیم: هم باید به منافع خودمان نگاه کنیم و هم ارزشهای اسلامی را حفظ کنیم ولی الان آنقدر فضای سیاسی جهان واضح و شفاف شده است که حتی اگر فقط به دنبال تأمین منافع خودمان باشیم، ارزشها را هم حفظ کردهایم. جریانهای سیاسی هم باید خودشان را بر این اساس بازتعریف کنند که دقیقاً در کجای عقلانیت سیاسی امروز قرار دارند.
· بعضیها میخواهند تنها با تکیه به بهبود روابط سیاسی و بینالمللی و دیدن دم این و آن امنیت و رفاه را در کشور نگه دارند. سوریه یک چنین کشوری بود که با معادلات منطقهای امنیت خود را حفظ میکرد یعنی بدون اینکه کنترل شدیدی از مرزهای خود داشته باشد صرفاً با روابط خوب با همسایگانش و کشورهای منطقه سعی میکرد امنیت خود را حفظ کند. ولی این امنیت بسیار شکننده و آسیبپذیر است چون اگر این همسایگان یا کشورهای منطقه به هر دلیلی تصمیم بگیرند که چند لشکر از تروریستها را وارد کشور کنند دیگر چگونه میشود آنها را کنترل کرد؟!
· چه کسی امروز نمیداند که کوتاه آمده در برابر دشمن خلاف منافع ملی ماست و چه کسی نمیداند که دشمن هر لحظه به دنبال نفوذ و سلطه است و هیچ خیر خواهی از او دیده نمیشود. فهم این واقعیتها نیاز به اعتقادات محکم انقلابی هم ندارد.
عقل علاقههای خوب را بر سر علاقههای بد میکوبد/ دشمنِ عقل، هواپرستی است
· مبارزه با هوای نفس و علاقههای بد با کمک علاقههای خوب است و اگر میگویند این عقل است که با هوای نفس مبارزه میکند یعنی اینکه عقل علاقههای خوب را برمیدارد و بر سرِ علاقههای بد میکوبد.
· امیرالمؤمنین(ع) میفرماید: «عاقلترین مردم کسی است که خیلی بیشتر به عاقبت نگاه میکند؛ أَعْقَلُ النَّاسِ أَنْظَرُهُمْ فِی الْعَوَاقِب»(غررالحکم/ص217/روایت542) هر کس بیشتر به این فکر کند که «بعداً چه میشود» عاقلتر است و طبیعتاً عاقلترین انسان، قیامت را هم محاسبه میکند و عاقلتر از او حتی مراتب بهشت را هم محاسبه میکند و سعی میکند در مراتب بالای بهشت جای بگیرد.
· دشمنِ عقل هواپرستی است، چون هوای نفس میگوید به همین دوستداشتنیهای دمِ دستی رسیدگی کن و به فکر فردا نباش! ولی عقل به فکر فردا و فرداهای دورتر است.
هوای نفس، هم دشمن عقل است، هم دشمن عشق/ اگر بذر هوسرانی در جامعه پراکنده شود، عشق میمیرد/ خانمها اولین متضرر بدحجابی
· نه تنها عقل با هوای نفس مبارزه میکند و اگر هوای نفس غلبه کند، عقل نابود میشود، بلکه هوای نفس دشمن عشق نیز هست و با عشق هم مبارزه میکند. عشق به معنایی که در ادبیات عرفانی ما آمده است همان محبت شدید است که بیشتر در امور معنوی قابل تحقق است.
· اگر همین مفهوم را در جامعه جا بیانداریم خودِ خانمها محافظان مستحکم حیا و حجاب خواهند شد. چون آن خانم خودش میداند که اگر حجاب خود را رعایت نکند با این کارش زمین? هوسرانی را در جامعه افزایش میدهد و در این صورت دودش اول به چشم خود خانمها میرود. چون اگر بذر هوسرانی در جامعه پراکنده شود، عشق یعنی محبت عمیق و دراز مدت نابود میشود و مردها نمیتوانند با همسر خود عاشقانه برخورد کنند. در این صورت عمر مفید خانمها مثل عمر دوران بازی فوتبالیستها کوتاه میشود همانطور که در جهان غرب عمر مفید زنان کوتاه است و بعد از یک سنّی آنها را دور میاندازند و این زنان چون غالباً خانوادهای ندارند، بقیه عمر را باید با سگ و گرب? خود زندگی کنند و گویی زنِ غربی هم این مسأله را پذیرفته است؛ اینگونه است که در غرب با زنان مثل کالا برخورد میشود.
هوسرانی موجب شده عشق و محبت در جهان غرب بمیرد/دروغی که در بسیاری از فیلمها به جوانان گفته میشود
· هوسرانی موجب شده عشق و محبت در جهان غرب بمیرد. متاسفانه کمتر فیلم یا سریال یا مستندی که این واقعیت را به زنان و مردان جامع? ما نشان دهد ساخته شده است. فیلمهای زیادی با سوژههای روابط زن و مرد میتوان ساخت که هم جذاب باشد و هم به جای اینکه هرزگی را تقویت کنند، هرزگی را نابود کنند.
· متاسفانه در بسیاری از فیلمها به جوانان ما دروغ گفته میشود که دختران و پسران میتوانند علیرغم هوسرانی و هرزگی در نهایت به عشق خودشان هم برسند و خوشبخت هم بشوند. این دروغ است چون هوای نفس، عشق و عاطفه را از بین میبرد همانطور که عقل و اندیشه را از نابود میکند.
کسی که عقل داشته باشد میتواند بالاترین لذتها را تجربه کند/لذت پیادهروی اربعین بالاتر از لذت هرگونه عیاشی
· الان دیگر عقل مردم آنقدر رشد کرده است که نیازی نیست با آیه و روایت بخواهیم به مردم اثبات کنیم که «هوای نفس»، هم عقل را و هم عشق را نابود میکند. به تجربه میشود فهمید «مبارزه با هوای نفس» عاطفه را بیشتر میکند و انسان را اهل علاقههای عمیق و درازمدت میکند. اینها واقعیاتی هستند که امروزه در اطراف ما و جهان ما قابل مشاهده هستند.
· کسی که عقل داشته باشد و به آیند? دورتری مانند بهشت هم نگاه کند، میتواند با همین بهشت و یا بالاتر از آن یعنی «ملاقات با خدا» چنان عشقبازی کند و چنان لذتی ببرد که هرزهترین آدمها در هرزهترین جاها نمیتوانند چنین لذتی را تجربه کنند. به عنوان یک مثال قابل لمس میتوان به لذت غیرقابل وصفی که در پیادهروی اربعین به سمت کربلا وجود دارد، اشاره کرد. کسانی که در این مراسم باشکوه شرکت میکنند از آن فضای وصفناشدنی چنان لذتی میبرند که در هیچ جای عالَم کسانی که دنبال هرزگی و عیّاشی هستند چنین لذتی را نمیتوانند ببرند.
کسانی که هوسرانانه زندگی میکنند واقعاً مظلوم و قابل ترحم هستند/باید برایشان دعا کرد
· کسانی که هوسرانانه زندگی میکنند واقعاً مظلوم و قابل ترحم هستند. باید برای این بیچارهها دعا کرد. اینها مجروح و معلول روحی و ذهنی هستند. اینها روح و نفس خود را مجروح کردهاند و مثل کسی که تصادف کرده و بدنش مجروح شده، روح خودشان را نابود کردهاند. این بیچارهها برای لذت بردن به دنبال هوسرانی رفتهاند، غافل از اینکه لذت واقعی در مبارزه با هوا و هوس است نه در هوسرانی. در واقع به اینها دروغ گفته شده و فریب خوردهاند.
اگر با عقل خودت دینداری و مبارزه با نفس کنی، عاشق هم میشوی
· ممکن است این سؤال مطرح شود که: اگر من بخواهم با عقل خودم دینداری کنم، از دینداری کردن لذت نمیبرم چون لذت در عشق است. پاسخ این است: اگر با عقل خودت دینداری کنی و مبارزه با نفس کنی، عاشق هم میشوی. چون عشق خلاف عقل نیست. هرچند ممکن است که عشق خلاف عقل دنیانگر باشد ولی اساساً خلاف عقل نیست.
· عقل به تو میگوید که به نفع خودت است که به سوی خدا حرکت کنی، به نفع خودت است که گناه نکنی، به نفع خودت است کارهای خوب انجام بدهی. عقل به تو میگوید: « اگر خوبی و احسان کردید به خود کرده و اگر بدى و ستم کردید باز به خود کردهاید؛ إِنْ أَحْسَنْتُمْ أَحْسَنْتُمْ لِأَنْفُسِکُمْ وَ إِنْ أَسَأْتُمْ فَلَها»(اسراء/7) عقل به تو میگوید: «لَا یُمْکِنُ الْفِرَارُ مِنْ حُکُومَتِک»(مصباح المتهجد/ج2/ص845)
· اما عشق کجا پیدا میشود؟ وقتی دست از هوسرانی برداری عاشقِ آنی میشوی که اتفاقا به حسب عقل مجبورش هستی، یعنی اولاً استعداد عاشق شدن پیدا میکنی چون هرزگی نکردهای و ثانیاً میبینی کسی جز او لایق عاشقی نیست. در این میان یک ترکیب بسیار نادر به وجود میآید چون تو به خدایی که معشوق توست مجبور هستی و این یک رابط? عاشقان? بسیار عجیب و حیرتانگیز را شکل میدهد که تو را در خود فنا میکند.
· امیرالمؤمنین علی(ع) دربار? شدّت عشق به خدا میفرماید: «محبت خدا آتشی است که به چیزی عبور نمیکند مگر اینکه آن را میسوزاند؛ حُبُ اللَّهِ نَارٌ لَا تَمُرُّ عَلَى شَیْءٍ إِلَّا احْتَرَق»(مصباح الشریعه/ص192) این محبت به کسی است که عاقلانه به او مجبوری و عاشقانه به او وابسته هستی. اگر با این نگاه و روحیه به سراغ مناجات بروی زبان مناجات را خیلی بهتر متوجه خواهی شد.
ابتدا انسان با عقلش میفهمد که به خدا مجبور است، و بعد میبیند چقدر به این خدا مشتاق است
· عقل آدم را مجبور میکند که به سمت خدا حرکت کند؛ چون با عقل خودت میفهمی که جز محبت خدا و اهلبیت(ع) چیز دیگری در این عالم مزّه ندارد، و راه سعادت دیگری غیر از این وجود ندارد. و کسی که واقعاً بیمار نباشد اینها را دوست خواهد داشت و راهی جز این ندارد که به سمت اینها حرکت کند.
· ابتدا انسان با عقل خودش میفهمد که به خدا مجبور است و بعد میبیند که چقدر به این خدا مشتاق است و او را دوست دارد.
· خیلیها تصور میکنند که اگر کسی به چیزی مجبور باشد دیگر به آن علاقمند نمیشود چه رسد به اینکه بخواهد عاشق آن شود! ولی در مورد خداوند اینطور نیست. یعنی ما با اینکه مجبور به خدا هستیم ولی میتوانیم عاشق هم باشیم.
لیست کل یادداشت های این وبلاگ
چرالبیک یاخامنه ای لبیک یاحسین است؟
چگونه می توان با عمق دل خدا را باور کرد و اسلام را کورکورانه تقل
از خیابان ولیعصر تهران تا خیابان های فرگوسن آمریکا +تصاویر و وید
حالت احتضار
رابطه های نماز با پزشکی
خیانت زن و شوهرهای هالیوودی+ تصاویر
محبت خدا را در دل کوک کنید
مهدویت،غرب و بازیهای رایانه ای
مدعیان دروغین مهدویت را چگونه بشناسیم؟
تابلوهایی برای زندگی
[عناوین آرشیوشده]